![]() |
Strona 1 z 1 |
[ 2 posty(ów) ] |
Widok do druku | Poprzedni temat | Następny temat |
Wiersz o Taernie i wolności
Autor | Wiadomość |
---|---|
Błądzący w Tunelach ![]() Rejestracja: 18 Sty 2014, o 21:24 Posty: 107 Podziękowano: 24 razy Otrzymanych podziękowań: 234 razy Nick w grze: Vanessa Serwer: Larkas ![]() |
W utorskiej niewoli Taern znalazł się,
Lecz wracam do niego nocami w mym śnie, Rozwieram dłoń, wyciągam ku niebu ją, Ślę do bóstw, do gwiazd nadzieję tą, Że blask ich zobaczyć mi dane znów będzie, Gdy powrócę do Taernu na zwycięskim okręcie, I znów ujrzę łąki i pastwiska bezkresne, A wszelkie wspomnienia miną bolesne, Ujrzę stada dzikich koni wolno biegających, W świetle Słońca na dzikich trawach się pasących, Ujrzę znów magiczny bór, zachodnie lasy zielone, Pośród których rosnąć będą kwiaty purpurowe, Usłyszę znów melodię krystalicznych wód i rzek, Rybaków łowiących, nie znających dni tamtych męk, Pobiegnę na wzgórze, na którym zawsze się bawiłam, Wespnę się wyżej, tak jak zawsze chciałam, jak mówiłam! A wtedy nad górami północy słysząc wiatru melodię! Stanę i zobaczę kraju mego oblicze cudowne, Zassam powietrza ile mogę w spragnione płuca me! Zrobię wydech, zamknę oczy, rozstawie ręce swe, Chcąc czuć, chcąc widzieć oczyma duszy mój kraj, Górskie chłodne powietrze, szumiący pode mną leśny gaj, W ten dzień dreszcze przejdą całe ciało me, Otworzę oczy, a łzy posączą na górskie skały się, Zdam sobie sprawę, że to nie jest już tylko sen... Lecz wolność... już nie marzenie czy miraż ten, Ujrzę Słońce nad królestwem zachodzące łagodnie! Ptaki śpiewające wolności cudowne melodie! Spadające gwiazdy mówiące, że to koniec niewoli już! Taern śpiewać będzie, rozchodząc dźwięki zwycięstwa ku mórz, Śpiewać będą zwierzęta; ptaki, zające, susły, dzikie konie, kozy! Śpiewać będą rośliny; kwiaty, wierzby, sosny, jodły, brzozy! Śpiewać będzie ziemia; góry i kratery! Śpiewać będzie woda! Upadnę na kolana przed nowym Taernem, a cała ta mowa... Obraz tego snu, tego marzenia! Naszego pragnienia! Stanie przed nami i... ! ... Kiedyś to się stanie... odbijemy naszą ojczyznę, nadejdzie ten dzień... Póki co, niech w sercach waszych zabrzmi wiersz ten... I pokrzepi nadzieje, że Taern wyzwoli się... Walczmy! Za Taern! Klimatyczna muzyczka dla dodania klimatu: _________________ Tikki! Kropkuj! Taaaaaaak! Niesamowita Biedronkaaaaa! |
30 Lis 2018, o 20:08 |
![]() |
![]() |
|
Uciekinier Taernijczyk
Rejestracja: 16 Wrz 2018, o 19:34 Posty: 3 Podziękowano: 0 raz Otrzymanych podziękowań: 1 raz Nick w grze: GoldteR Serwer: Ostlor ![]() |
Wiersz mega
![]() ![]() ![]() |
4 Gru 2018, o 15:45 |
![]() |
![]() |
|
![]() |
Strona 1 z 1 |
[ 2 posty(ów) ] |
Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni) |
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość |
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum |